Skip to content

Zaradite poene i uštedite | Vreme Avanture nagrade

sigurna kupovina vreme avanture

Sigurna kupovina je naš prioritet

Chat
srpska zastava
RSD

Tax free kupovina

Dobrodošli u Srbiju, zemlju bogate istorije, kulture i sjajnih shopping destinacija! Kako bismo vaše iskustvo kupovine učinili još posebnijim, želimo vam predstaviti mogućnosti za Tax-Free kupovinu u našoj zemlji.
Šta je Tax-Free Kupovina?

Tax-Free kupovina omogućava posetiocima iz inostranstva da dobiju povraćaj PDV-a (poreza na dodatu vrednost) na kupljene proizvode prilikom povratka u svoju domovinu. Ova pogodnost doprinosi ugodnom iskustvu kupovine i čini je još povoljnijom za posetioce.
Kako Funkcioniše?
Identifikacija Trgovina:

Prilikom kupovine, potražite prodavnice sa oznakom “Tax-Free Shopping” ili “Global Blue”. Ove prodavnice omogućavaju povraćaj PDV-a na vaše kupljene proizvode.
Minimalni Iznos Kupovine:

Većina zemalja ima određeni minimalni iznos kupovine koji je potreban da biste imali pravo na Tax-Free povraćaj. Proverite sa trgovinama ove informacije.
Popunjavanje Obrasca:

Prilikom kupovine, zatražite Tax-Free obrazac i popunite ga sa ličnim podacima. Ovaj obrazac će biti vaš ključ za povraćaj PDV-a.
Carinska Kontrola:

Na aerodromu ili drugom graničnom prelazu, prikažite svoje proizvode i popunjeni Tax-Free obrazac carinskim službenicima radi odobrenja.
Povraćaj PDV-a:

Nakon odobrenja, možete dobiti povraćaj PDV-a na šalteru koji podržava Tax-Free povraćaj. Povraćaj možete dobiti u gotovini ili putem kreditne kartice.
Prednosti Tax-Free Kupovine
Ušteda Novca:

Povraćaj PDV-a znači da ćete uštedeti na kupovini, čineći je još pristupačnijom.
Luksuzna Iskustva:

Pomoću Tax-Free kupovine, možete sebi priuštiti luksuznije proizvode ili iskusiti ekskluzivne usluge po povoljnijim cenama.
Povećana Vrednost Putovanja:

Osećajte se još više nagrađeno za svoje putovanje kroz uživanje u povratku dela potrošenog novca.
Dokumentacija koju je potrebno kupac da priloži prilikom zahteva za povrat PDV-a je sledeća:

• Pasoš ili
• Lična karta (sve zemlje EU, BiH, CG i Makedonija)
Uslovi za ostvarivanje prava na povrat PDV-a

Minimalni iznos kupovine koji je potreban da kupac realizuje u istom maloprodajnom objektu je 6.000 RSD. Prodajna vrednost više računa može se spajati, tako da zbir bude jednak ili veći od 6.000 RSD.

Prilikom napuštanja teritorije Srbije nijedan od računa ne sme biti stariji od tri meseca. Ukoliko su račun/računi stariji više od tri meseca zahtev za povraćaj PDV-a se automatski odbija.
Pravila za izdavanje obrasca za povrat PDV-a

Popunjavanje obrasca za povraćaj PDV-a obavlja se u elektronskoj formi od strane zaposlenih u maloprodaji. Nakon unetih informacija kupcu se izdaje jedan primerak obrasca za povraćaj PDV-a (bez pečata i potpisa, kao i bez A4 gotovinskog računa). Važno: Global Blue obrazac se može preuzeti jedino u našoj radnji u kojoj je izvršena kupovina.

Izdati obrazac se overava na carinskom prelazu prilikom napuštanja teritorije Srbije. Ukoliko se obrazac na carinskom prelazu overi štambiljom (ručnim pečatom), neophodno je da ga kupac prosledi kompaniji Global Blue, bilo na isplatno mesto ili putem koverte.
USLOVI KUPOVINE I POVRAĆAJA PDV-a ZA DIPLOMATSKO/KONZULARNA PREDSTAVNIŠTVA I MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE
Da bi diplomatsko/konzularna predstavništva i međunarodne organizacije ostvarile pravo na povraćaj pdv-a neophodno je da prilikom kupovine uređaja prilože sledeća dokumenta:
AMBASADA (diplomatska/konzularna predstavništva) – za potrebe ambasade

– SNPDV obrazac – overen od strane ambasade ili međunarodne organizacije
– potvrda reciprociteta o oslobađanju od pdv-a i akciza (izdaje Ministarstvo inostranih poslova)
LIČNE POTREBE NOSIOCA PRAVA

– LNPDV obrazac – overen od strane ambasade ili međunarodne organizacije
– potvrda reciprociteta o oslobađanju od pdv-a i akciza (izdaje Ministarstvo inostranih poslova)
– kopija diplomatske lične karte osobe ovlašćene za kupovinu
MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE (donacije)

– PPO-PDV obrazac overen od strane poreske uprave i firme
Ukoliko kupac poseduje gore navedena dokumenta prodavac je u obavezi da kuca fiskalni račun na pun iznos, a naplati iznos bez pdv-a.